De kunst van het herinneren
HomeWim de WagtEdward Hopper, de Kennedy's en Bas Jan AderAugust en Walter MackeHet herdenken van de Shoah in kunst en monumentenWorld Trade Center New York en de verwerking van 9/11BlogFavoriete foto'sContactAugust en Walter Macke

Verlangen naar de vader

(Fragment)


Eigenlijk was ik ook maar toevallig in het August Macke Haus aan de rand van de Bonner binnenstad beland. Na het bezoeken van de tentoonstellingen rond de fameuze Guggenheimverzameling, die in 2006 te zien waren in verschillende musea in de stad, had ik nog een paar uur over voordat de trein terug naar Nederland zou vertrekken. August Macke kende ik als een Duitse schilder die vooral voor de ontwikkeling van de Duitse moderne kunst van belang was geweest. Kubisme, expressionisme, ‘lid’ van de Der Blauwe Reiter. Zelfbewust schilderend, verzadigde, warme kleuren, figuratief, maar – misschien – op weg naar de abstractie. Dat zijn nalatenschap wordt bewaard door een vereniging die in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn vroegere atelierwoning reconstrueerde en inrichtte als museum, was de aanleiding die ik nodig had om meer te weten willen komen over deze kunstenaar. Maar gek genoeg was het zijn begaafde, volslagen onbekende zoon Walter, door wiens levensloop ik het meest getroffen werd.
       Terloops vertelde een medewerkster van het museum me iets over Walter, die op zestienjarige leeftijd in 1927 was gestorven en net als zijn vader ook schilderde en tekende. In de zalen was geen werk van hem te zien, maar de Verein August Macke Haus had jaren geleden een boekje uitgegeven met herinneringen van mensen die Walter goed gekend hadden, zoals zijn halfbroer Dietrich Erdmann en Gabriele Stammberger, zijn eerste en enige liefde.
       Er staan familiekiekjes in, onder andere van de kleine Walter samen met zijn vader August, die stierf op het slagveld in Noord-Frankrijk, 1914. Verder een greep uit de talrijke tekeningen, aquarellen en schilderijen die Walter vanaf zijn jongste jaren maakte en waaruit moet blijken dat hij met zijn uitzonderlijk talent de verdiensten van zijn beroemde vader naar de kroon stak.

(...)


 Walter Macke, Berlijn, 1927


Follow me on twitter.com/#/wimdewagt and facebook

 HomeWim de WagtEdward Hopper, de Kennedy's en Bas Jan AderAugust en Walter MackeHet herdenken van de Shoah in kunst en monumentenWorld Trade Center New York en de verwerking van 9/11BlogFavoriete foto'sContact