De kunst van het herinneren
HomeWim de WagtEdward Hopper, de Kennedy's en Bas Jan AderAugust en Walter MackeHet herdenken van de Shoah in kunst en monumentenWorld Trade Center New York en de verwerking van 9/11BlogFavoriete foto'sContact

English version


World Trade Center New York en de verwerking van 9/11

Steen in de vijver van verbeelding

(Fragment)

Donderbuien teisteren al de hele dag New York. Op een van de laatste bankjes van de Brooklyn Heights Promenade zit een man met filmisch grijs haar en een rode regenjas. Ik ben doorweekt geraakt bij mijn overtocht te voet over Brooklyn Bridge, waar ik met een paar Amerikanen lacherig heb staan schuilen onder het hoge portaal in het midden van de brug.

       Het is nu eindelijk droog maar het plaveisel is nog kletsnat en de overhangende bomen in de achtertuinen van de huizen aan de wandelpromenade druipen oorverdovend. Ook de in lange rijen naast elkaar in de grond vastgeklonken banken glimmen van het regenwater, maar toch is Alf op een van die banken neergestreken, zijn rechter arm losjes over de rugleuning geslagen, alsof hij op een warme zomerdag na gedane zaken even uitpuft. Hij spreekt me vriendelijk aan. ‘Do sit down’, zegt hij, met zijn hoofd naar de ruimte naast zich gebarend. Hij ziet me kijken naar de natte bank. ‘Valt wel mee’, moedigt hij me aan.
       Alf heeft een scherp gesneden neus en donkere wenkbrauwen. Zijn rode jas sluit tot aan zijn kin en zit lekker om hem heen. Hij is echt op dit weer gekleed. Met zijn grijze, achterover geföhnde haardos kan hij ieder type geslaagde New Yorker zijn: restauranthouder, makelaar, regisseur, brandweercommandant.

       Hij vraagt me of ik op vakantie ben in de stad. Nee, zeg ik, en ik vertel hem dat ik hoop uit te vinden wat er achter de symboliek van het nieuwe World Trade Center zit.
       ‘Mmh. The Towers’, peinst hij, en doet er het zwijgen toe. ‘Ik heb het zien gebeuren’, zegt hij. ‘Vanuit mijn huis.’ Hij gebaart naar de overkant van de rivier. ‘Daar stonden ze’.
       Hij vertelt dat hij hier vlak bij woont, aan Columbia Heights, een straat evenwijdig aan de wandelpromenade. Vanuit zijn achterraam kijkt hij uit op Manhattan, via zijn tuin loopt hij zo naar zijn bankje toe. Hij woont er samen met zijn moeder die er haar eigen kamers heeft en dag en nacht verzorgd wordt. Alzheimer. 'Je ziet eruit of je trek in koffie hebt', zegt hij.'Kom maar mee.'
 
(...)


 Memorial Plaza, New York City, 2012. Foto: Wim de Wagt


Follow me on twitter.com/#/wimdewagt and facebook


HomeWim de WagtEdward Hopper, de Kennedy's en Bas Jan AderAugust en Walter MackeHet herdenken van de Shoah in kunst en monumentenWorld Trade Center New York en de verwerking van 9/11BlogFavoriete foto'sContact